«

»

九月
14

幫你評估iPhone5買唔買好!

iPhone5昨面世了, 自教主離開後遺留了的設計(雖然佢以前講過3.7″屏已好好), 亦比起兩年前的iPhone4多了一點點改變 (好多人話差不多無乜特別) – 可能因為外型沒有特別大改, 功能亦不是革命性轉變… …那, HKD$5588入門仲貴過iPhone4S, 是入手好機? 定係Trade機? 改用Android (S3/Note2)? 我哋幫你想一想吧!

先講iPhone5賣點

1. 快 – A6 快iPhone4S兩倍

2. 薄/輕 - 薄/輕過4S (>9mm/112 g)

3. 相機 – 前鏡由VGA->1.2M pixel (Facetime HD), 後鏡像數無變但shutter快d, 新加panorama影360′全景色

4. 四吋Retina screen

5. 支援LTE – 4G (香港LTE1800可以用), 3G HSPA+的42MB -> LTE 100MB

6. iOS6 先唔講… (^^) 太多功能

如你是iPhone用家 – 先想下放機價格你滿意嗎?

(二手價格只作參考) iPhone 4S (16G~HKD$3600), iPhone 4 (16G~HKD$2500)

比$2000或$3000差價換新iPhone5, 你就想一想你會用幾耐了, 如你要苦候下代iPhone 6的話, 不如出左iPhone5先, 一年一換機人士就要早買(依家)早放機(下代出前兩星期)就最Cost effective!

你是Android用家

是老手定係只係S2 / Note一代用家? 這你先要想想S3 / Note 2了, 因轉會的話要從新嚟過, 雖然相信你都係前-iPhone用家(3G/… …除非你已經對大屏沒有特別用途, 那S3同iPhone5都可以想想.

考慮到Android跌價最快, 一年機機主可以想想先, 再耐D嘅Android已經太老了, 唔同iPhone3GS才剛剛去世^^

3G 定係 4G

同價錢就無所謂? 錯了, 未知道收得好唔好, 4G快過3G, 但也看看你用途,用開嘅Apps或網站的速度 (這跟你家上網一樣), 不過4G新網絡係唔係全面呢? 無人答到你, 因為3G都會收唔到嘅, 4G應該穿透力強點, 但都要試下先知道 (我哋mygag下星期有iPhone5可以一試!) 另外, 合約在手的看看到期未, 出機前計清楚$4xx/月是否自己budget吖~

最後, 如果你用Mac機迷, 果迷, 你無得選擇了! 因為iPhone5同iOS6會更加支援Mac/Apple用家, 的確全用蘋果系的是帶來不少方便($投資$) – haha, 最後最後, 上網定購iPhone5是下星期20號! 記得啦!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...