«

»

十一月
25

[iOS5]向iPhone/iPad按鈕說"不"-No Home Button!

iPhone、iPad一天不知道按幾多次Home鍵/關機鍵,若使用如此頻密,這Home鍵就好快無反應了。所以對iDevice用戶的你們來說,iOS5的"輔助使用"幫到你!

方法如下:

中文:

「設定」→「一般」→「輔助使用」→「AssistiveTouch」來開啟手勢操作介面

English:

Settings -> Accessibility -> AssistiveTouch [On]

功能: (先按下角落的圓圈)

1. 主畫面 – 代替Home 掣 (當然按鈕照常可用)

2. 裝置 – 可以靜音, 鎖定螢幕旋轉等功能

3. 手勢 - 用單按畫面進行兩指、三指、四指、五指的操控

4. 常用手勢 – 在「+」方框, 錄製常用手勢, e.g. 你可以錄製"向上到下", 那就可以一按下就出現"通知中心".

雖然除了Home button外, 好似無乜特別, 但其實這亦可以簡化左手勢, 或多個選擇, 聽說這是蘋果為了一些使用者當用上感應筆時, 可免除用手指的所需時間, 都咪話佢唔細心, 如果唔需要就關掉它吧, 反正跟機設定是關掉的~ 好用的就介紹比朋友啦!

CEO@mygag.hk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1個PING

  1. [iOS5]向iPhone/iPad按鈕說”不”-No Home Button! | iphone ipad apps 說:

    [...] 原文網站 / 轉載自: MyGag .hk [...]

禁止評論。