«

»

十二月
15

[Mygag小品.二]我與iPhone4S已一個月多了…

又係我, 果迷(未變完全體), 雖知道真果迷是要付出金錢的. 上回講到, 因Android了一定嘅日子了而最後都係重回iPhone懷抱, 買了iPhone4S…

不是我自說, 依家買iPhone4S的, 不是"跟隨"就是"唔等得", 點解? 人人都講緊4S, 跟隨就有好多好處, 起碼人人都用的唔會太差吧! 一齊時間又有話題, 都叫做融入社會吖~ 另外"唔等得"的大有人在, 好多人在iPhone3GS/4出時就話等iPhone5, 到iPhone5真係無出時就緊係買左iPhone4S先啦, 這些朋友應該是用緊iPhone3G/3GS的為主, 一來iPhone殼都開始買唔到了, 二來更新iOS後始終都係慢 (有比較嘛…), 最主要的當然是Apps啦, 不是新的iOS部份Apps是不支援的! 三來愛用電話的仲要係智能化的用家, 又點會忍受3年前的科技呢?

講番我用了iPhone4S後, 第一樣發覺的就是: 唔需要管理Ram的用量了, Apps就安裝幾多有幾多, 但係相反螢光幕細了(3.7″ iP4S vs 4.3″ HTC 3D-EVO). 是OK的, 因為要大就玩iPad了, 我用iPhone主要都係影相, whatsapp/Email/SMS, 這些不用大畫面也好好, 因為打字細機handy一點!

至於iPhone4S同前者iPhone4, 先唔講iOS5的新功能, 在功能上基本無乜分別, 但細心留意就知道, 速度雖然無廣告話快七倍咁多, 但每個Apps或Multi-tasking更換Apps的速度真係快了, 華麗Game畫面就順暢了, 1080p的視頻錄影在電視上播放明顯好左(Full-screen).

在iOS5新功能下, 好多設計上都係想加快一些捷徑方便大家, 但背後不是要新CPU的快速配合嗎? 在電池方面, 在字面上蘋果官網話iP4S的續航力還比iP4短一點(備用iP4S:200hrs vs iP4:300hrs), 雖然這數據是無乜用的, 因用電話你唔會放在桌上唔開Wifi/3G的, 在Wifi時間上4S少左大概一小時. 不過整體上iPhone4S的電唔係o禁用, 因為iOS5的訊息中心及好多Apps都有Push功能, 只可以說, Android都係一樣, 除非你唔用Apps嘅訊息, 否則買定後備電(外置)啦! – 一般1500mA是可以了~

之後要講下4S唯一新元素:Siri
買左4S第一時間緊係試下玩啦,雖然在下英文不是很好,但基本的"How’s weather today?"都還可以,可惜十次有八次都唔成功! Siri係幾好玩的,但實用就麻麻地了。不過順帶一提,用佢讀默係幾好的,在街上尤其一路行一路打字係好危險的,這方面Siri幫到手!不過佢要上網等一陣才把文字呈現,這有待改進!

知道明年對iP4S的更新有幾個是值得留意的, Siri的改善(依家是BETA), Bluetooth4.0會有新設備支持啦(依家Bluetooth耳機好用好多, 比起Android), iCloud在下一個更新有改善等等(Photo  stream). 這都是果迷應有的利益^^

這陣子三叔的廣告真係好正, Galaxy Note, Galaxy Nexus都係一個選擇, 看到手上的4S真的跟iP4沒有分別(在外型上), 大screen嘅吸引力是有的, 所以回家就用iPad2作補償^^ 當你有一智能手機+平板後, 就會想多一樣方法來方便兩機一起用來分享photos, calendar,等等… …

待續

Mygag.hk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...