«

»

十一月
16

Steve Jobs創立iPhone的原意是Wifi電話?

今日大家靜候iPhone4S時, 可以選擇上台(即流動電話供應商)或買淨機, 但原本Steve Jobs係唔想把iPhone用一般電話網絡(i.e. GSM/CDMA等)來打電話的, 反而係用Wifi來作為通訊!

原來當蘋果開始規劃在2005年的第一代iPhone,史蒂夫喬布斯(Steve Jobs)希望完全繞過無線運營商,並建立一個電話,讓用戶通過WiFi網絡打電話。

John Stanton與喬布斯交談 (John Stanton 是 AT&T第一個員工, 之後去左T-Mobile),定期相約討論使用WiFi繞過電話公司的想法。最終,喬布斯放棄了這一個想法,在2007年左右,並簽署與 AT&T獨家,今年iPhone終於添加其他美國運營商Verizon和Sprint。

即使科技界巨人走了,還可以繼續影響後世嘅發明, 有可能再次發揮於傳言蘋果將會有電視項目的工程。

資料: BusinessInsider

Mygag: 今日的電話供應商真係要多謝Steve了!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...