«

»

十一月
01

iPhone4S電池續航力不解之謎(附破解方法!)

iPhone 4S電池的情況是有點不可思議!它有一個比iPhone 4稍高的容量(5.3與5.25 WHrs),但蘋果給它一個更壞的電池壽命預測。為什麼呢? 其一,它有雙核心處理器,但也有成噸的軟件功能向電池徵稅。其二, 位置感知功能在每次使用時猛擊你的電池。因此,讓我們嘗試破解iPhone4S電池續航力如何可以更長命!!!

第一招

Location Services

4S新嘅"Reminders", “Find my friends"你未必會用, 但在這兒的可以有好多已經安裝或新安裝程式, 在你不知找尋情下開動了這定位服務, 有D更是完全無需"定位", 但可能廣告作用佢會在這兒出現, 那你就要關掉他了! 當然你亦可整個定位關掉, 但用新機就唔好慳太多呢~

另外, iOS5的新通知功能, “天氣"就最食電了~~!! 因為每次用"通知欄"就會用一次GPS/GPRS, 你check下email佢又食D, 這樣子好快玩完~

最後就係iOS5另一新項目, 定位服務入面最底行, System Services裡頭有好多未必需要用, 好似Diagnostics & Usage (比蘋果嘅), Location based iAd (這個無理由要啦:)), Time Zone (外地要漫遊喎..), Traffic (唔知準唔準的..), 這些可以關的一定關掉吧!!!

第二招

接收Email – PUSH email 當然快啦, 但如果你有好多email (FB通知更多), 改用Fetch (Settings > Mail, Contacts, Calendar > Fetch New Data), Manual效果更好.

第三招

iCloud – 未知道這點用的, 關吧! 如只得iPhone, 沒有Mac/iPad的, 關吧!

第四招

日常用途 – Wifi, 藍牙, 3G需要時才開動吧! 亦有蘋果Forum人話重新設置iPhone在iOS5下是有改善, 比起Upgrade的好.

第五招

電池 – 亦有人話將你的iPhone用盡所有電後, 再差一次100%充滿電, 會有幫助.

假使以上辦法都唔得, 只可說Retina屏幕太可愛得食電! 或iOS5新功能少用一些啦. 又要快又要慳電是無可能的了^^ 或會改用一些低檔的Android?!

CEO@mygag.hk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1個PING

  1. iPhone4S電池續航力不解之謎(附破解方法!) | JW Media NEWS – 科技資訊站 說:

    [...] 原文網站 / 轉載自: MyGag .hk [...]

禁止評論。