«

»

十月
18

買iPhone4S?停一停想一想…(附資料分析)

甚麼是iPhone4S?


iPhone4的延續, 140g重, A5雙核, 4.5″h x 2.31″ w x 0.37″D, 3.5″螢幕, 960 X640 Retina解像, 800萬像後鏡/1080p, 前鏡無更新(640×480), 有16GB/32GB/64GB, 512Mb Ram, Bluetooth 4.0. 外型跟iPhone4一樣, 有黑同白色兩個顏色.

iPhone4S賣點

主要賣點在如Siri語音程式, 相機, 快iPhone4大慨兩倍, 再加上800萬像後鏡/1080p拍片.

重頭戲全新語音控制 – Siri

Siri的主要作用大家大慨都知道, 但始終未用過, 簡單講你可以命令你的iPhone幫你寫email, SMS, 查天氣等等, 暫時只支援英文日文等未有中文, 但原來Siri是依靠上網同埋蘋果伺服器的服務才可行的, 雖然唔係占好多 (~50kb/指令), 但收唔都台嘅Signal都會用唔到, 辨認能力就要自己試先知道 (容易有懶音嘛…)

電池用量以及續航力

驚奇發現, iphone4S電池唔夠舊iPhone4耐用?!… …(留意我哋稍後嘅詳細分析)

結論

有結論了嗎? 沒有, 因為香港未有, 最重要的Siri未有中文 (除非你用英文啦), 還有今次要看看香港電訊台嘅3G速度才可以定案, 否則兩倍速度嘅折扣有幾多, 真係要有多D機在香港一齊比較下先知道.

水貨買唔買好? 經驗話比我哋知, $8/9千蚊可以依家玩, 真正用家就等候年尾下年年頭$5千幾蚊或上台兩年約二三百蚊個月了 (如果有貨><"). 無法啦, 早買早享受嘛!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...