«

»

十月
17

iOS5新手玩

當大家知道左iOS5更新後, 應該已經更新了, 如果未嘅就記住先更新iTunes到10.5, 就把你的iPhone/iPod/iPad連接電腦iTunes更新iOS5啦. 雖然更新左嘅朋友對iOS5有贊有罵, 也許還未了解iOS5真正的功能, 這裡比大家一個快快Tips!~~~~(部分功能iPhone都有, 但有些iPad才有)

通知中心 (Notifications) – 用過Android的會知道點用, 就係當你有Facebook訊息時嘅Pop-up, 但當有唔同嘅Apps都有訊息時, “通知中心"幫到你, 你可以在任何時侯, 在畫面上方畫下來, 就見到所有訊息了, 部分Apps的提示要在設定裡啟動的. iPhone/iPad識用.

iMessage – 類似Whatsapp, 或RIM Blackberry 嘅Message更貼切, 因為只可以在iOS用戶朋友才可以收發, 這對iPad用家嚟講是另一進步, 尤其Wifi版依家可以send SMS了! iPhone/iPad識用.

新的Safari上網 – 介面唔同左 (好似Google Chrome), 新增的閱讀器"Reader"可以減去廣告來閱讀網頁, 大家可留意網址嘅右邊如見到"Reader"可以按一下, 看新聞看Blog都會快D. 另外, 還有閱讀列"Reading list", 是一個眼鏡logo在你的Bookmark內, 這功能透過iCloud, 你在OSX Lion上, iPhone/iPad上流覽同一頁網頁. iPhone/iPad識用.

新Apps內置 “Reminder" – 大家知道這了, 但未必知道佢嘅威力, E.g. 如你想佢提你落車, 理論上如你輸入了地址, 到了附近會通知你!! iPhone/iPad識用.

新Gesture手勢 – 五指收晒, 可以回到HOME. 四指向上 , 可以看到目前Apps. 四指掃左, Apps與Apps的更換! 超級方便同快感! 但只有iPad識用.

照相機 – 依家可以用Volume按鈕來拍照 (只識用iPhone), 依家可以改相 (rotate, chop等等), 同埋在HDR欄可以選擇GRID. iPhone/iPad識用.

Photo Stream – 簡單易明, 但難用…, 雖然知道影完相就會放左上iCloud儲藏30日, 方便在乜機都看到影嘅相 (PC除外, Mac嘅iPhoto11先得), 但不可以選擇性upload就唔好了, 因為如果你在Mac上啟動了, 那所有新增嘅照片都會上左iCloud… …只限1000張/30日, 都唔知點好! iPhone/iPad識用.

更新加入: Keyboard在iPad上更方便! 嘗試把兩手指由keyboard中心分開左右, 這樣當我哋雙手拿起iPad時可以邊打字邊閱讀.

雖然仲有好多新功能, 但以上的已經是大家必需知道的, 用上左iOS5, 只令我想到Android, 同埋蘋果所有產品, 因為如果你真係入左"蘋果教", 那麼才真正用得到iOS5同iCloud呢~~

CEO@Mygag.hk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...