«

»

九月
30

親身體驗:香港蘋果商店@IFC

香港Apple Shop@IFC終於都開張了, 大家去左未? 乜話? 好多人? 無新嘢睇? 裝修好正? 仲未去?

OK…我哋嘗試講講這夢幻奇店嘅獨特之處, 好與壞, 同大家分享下!

下雨中的香港Apple Shop之外貌 – 其實除左遊客, 搭船嘅人之外, 無乜人望到 (雖然可以另店內嘅景觀開揚D, 同埋有海景, 員工嘅工作環境就好囉, 顧客就見人見智喇)

IFC2期蘋果商店地下 – 唔係咁驚奇, 只係Poster在玻璃窗入面, 你想呢?

一入去, 就見到好多人, 穿藍色衫攬住員工証就係Apple員工, 大多都好忙. 這裡主要比你玩iPad2…

入面有樓梯上上面, 玻璃外表非常搶眼 (行這樓梯感覺都幾驚, 旁人說.)

上到嚟最左手邊有Non-Apple嘅accessory賣 (例如: iPhone/iPad/Macbook套, headphone等等), 最右手邊就係Apple自家嘅accessory了. 不過太多人, 好難慢慢看, 家上貨架好高, 你要頭向上方望完, 之後木製嘅枱下面又有另一D, 你頭又要向下了 ><

場入面唯一免費的, 就是這兩個leaflet, 一個係"開幕指南"講解Genius, Pro Lab等服務, 一個係"One to One"服務(HKD$768)講解. 在最右手邊的就是員工陳先生嘅卡片了, 因為我哋找了一位員工講解比我哋知.

Mygag感想:

如果你係蘋果Fans, 這兒是你的天堂, 因為有最好嘅服務比你嘅蘋果產品查詢 (好過用電話啦), 另外透過預約可以有維修等服務加蘋果人員為你服務, 唔整唔收錢! 比起出面的AD (Authorized dealer) 好好多. 但如果你真係想佢教你用蘋果產品, 就要比$768/年入會了, 可以有兩小時/每日training比你慢慢問, 好唔好就你自己知了. 如果你唔係Fans, 又無蘋果嘢用緊, 咁…看看這遍怖世界嘅知名連鎖店嘅威力囉~~見識見識!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...