«

»

九月
05

看德國電子展覽IFA 2011, 就知道下年平板走勢?

甚麼是IFA? 剛剛上星期咪有好多新嘢出嘅, 咪就係由這個展覽出嚟呢, 跟CES類似, 這就是歐洲最大消費性電子展 / IFA 2011 – World of Consumer Electronics, 今年在柏林, 德國進行, 日期為9月2日 至 9月7日. IFA是目前世界上規模和影響力最大的國際視聽及消費類電子產品展覽會,是世界各國消費類電子產品生產商和貿易商聚集和展示新產品、新技術最主要的場地,也是全球電子消費產品行業的頭號訂貨會。眾多影響今天日常生活的電子消費類產品。主要的參展有: 音響、汽車音響、定位導航系統、通訊產品、上網產品、網際網路產品、電視錄影機、家庭電影院、數位影像產品、數位音樂產品、衛星電纜、譯碼器區域網路、家庭保全及自動化、個人電腦產品、衛星暨有線電視.

因為太多產品嘅關係 (最重要唔知道香港有無), 以下係大家會留意的最新產品:

SONY

平板Tablet S, Tablet P

Toshiba

平板AT200

Lenovo

平板Ideapad A1

Archos

平板Archos 80 G9, Archos 101 G9

Samsung

平板Galaxy Tab 7.7 (因訴訟問題, 已被取下)

在這裡我哋唔詳細講佢地嘅資料, 就簡單地分析一下來年走勢吧!

1. Android是王道

- 好簡單! 看看以上的平板, 全是Android平台的, 不是王道, 就是趨勢了. 再講, Google收購左Motorola大家都期待會有Google平板/電話 (Powered by Motorola)面世.

2. 價格可分入門級去到iPad等級

- 先唔講山寨機, Lenovo A1平板HKD$1500便可以, 法國Archos雙核CPU都係HKD$27xx起跳, 大家都望住蘋果iPad嘅價格打, 咁所以應該唔會高過HKD$3888或在其附近.

3. 設計與外型

- 薄, 輕…當然最重要, 好似Toshiba AT200標榜世界最薄7.7mm最輕558g (Samsung GTab10.1)係8.6mm/560g), SONY嘅Tablet P是首部可以摺疊起來的平板(兩塊 x 5.5″), 至於屏幕畫面, iPad2嘅IPS技術(1024×768), 或Samsung Gtab10.1有TFT技術(1280×800), 而之後嘅iPad3會唔會有Retina螢光幕或其他7″平板走勢就要再留意了.

4. 蘋果 vs 谷哥

- 講完外型, 最重要的緊係軟件平台在平板上嘅功能了. Google嘅Android3.2跟蘋果嘅iOS5我哋會看到彼此間嘅"合作"…合作?! 唔係, 只係在我們眼中, 佢地有良性鬥爭是好的, 功能上最好就大家差唔多, 那麼兼容性就會越出越好, 畢竟越多人用, 更新越多, 改錯就越多.

CEO@Mygag.hk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...